perjantai 2. tammikuuta 2015

Uudenvuoden keitto

Tämä on harvinaista, eikä varmasti tapahdu usein. Nyt se kuitenkin tapahtuu. Saatte toisen reseptin heti perään. Me söimme tätini luona uudenvuoden aattona alkuruoaksi kasvissosekeittoa ja se oli niin hyvää, että olihan sitä sitten tehtävä kotonakin. Siinä uudenvuoden keitossa oli kylläkin paljon vähemmän eri aineksia kuin tässä minun tekemässäni. Hyviä olivat molemmat.

Kasvissosekeitto

2 sipulia
n. 10 cm purjosipulia
3 porkkanaa
1 bataatti
2 isohkoa perunaa
n. 1 dl pakastekukkakaalia
2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
valkopippuria
1/2 Koskenlaskijaa (minä käytin vahvaa)
mustapippuria
valkopippuria

Kuori ja pilko kasvikset ja heitä kattilaan. Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Heitä sekaan kasvisliemikuutiot ja pippureita oman maun mukaan. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Pilko sekaan Koskenlaskija ja kiehauta sen verran, että juusto sulaa. Soseuta koko sörsseli sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Nauti raejuuston kera. NAM.


Melkein unohdin, että tähän tulee vielä toinenkin resepti samaan syssyyn. Halusin jotain leipää keiton kanssa, eikä tehnyt mieli kaupan leipää, joten tein pikaisesti keiton kiehuessa näitä ihania kauraleipiä. Söin tämän kaltaisia leipiä muutama kuukausi sitten ystäväni luona, joka oli tehnyt ilman ohjetta. Pääasia näissä kuitenkin on etteivät sisällä hiivaa tai jauhoja. Etsin tällaisen reseptin sitten netistä. Soveltaminen on sallittua. Itse en ole kokeillut suluissa olevilla aineilla.

6 dl kaurahiutaleita
4 dl piimää (jogurttia tai appelsiinimehua)
1 dl juusto ja/tai porkkanaraastetta (omenaraastetta)
1/2 dl rypsiöljyä (voi- tai margariinisulaa)
1 tl soodaa
1/2-1 tl suolaa

Sekoita aineet ja lusikoi pellille sopivan kokoisiksi leiviksi, painele tasapaksuiksi. Koristelin nämä seesaminsiemenillä, mutta eivät ole pakollisia. Paista 225-250 asteessa 15-20 min. Syö sellaisenaan tai juustosiivun kera. 

Olen huomannut, että eri uuneissa on huima ero. Edellisessä asunnossamme asteita sai olla tuo 250 ja paistoaika oli yli 15 min. Nykyisessä uunissa laitoin asteet 225 ja jouduin ottamaan leivät pois uunista alle kymmenen minuutin jälkeen, muuten olisivat palaneet. Joten ei kannata lähteä siinä vartissa käymään suihkussa tms. ettei tule mustia leipiä.

Kokeilkaa ihmeessä ja kertokaa maistuiko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun ilmoitit käynnistäsi :)